Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

μια φορά κι έναν καιρό ήταν το ...sportime!!!


SPORTIME – 2005/2006
Πως δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά


Το παρόν κείμενο μπορεί να προκαλέσει συζήτηση όχι μόνο στο Internet αλλά και σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καθετί που γράφεται είναι πέρα ως πέρα αληθινό και αφορά τις εξελίξεις που συνέβησαν στον όμιλο Sportime, κατά την περίοδο λειτουργίας του Sportime Radio 89,2 από την έναρξη του σταθμού το 2005 μέχρι τον Μάρτιο του 2006 όταν και ξεκίνησαν οι απολύσεις των εργαζομένων.

Την 1/1/2005 o Champions 89,2 γίνεται και επίσημα Sportime Radio. Το επίσημο πρόγραμμα του σταθμού ξεκινάει τον Απρίλιο του 2005. Το μπάτζετ του ομίλου Sportime βρισκόταν τότε σε καλά επίπεδα, η εφημερίδα πούλαγε περί τα 30.000 φύλλα minimum κάθε ημέρα, χωρίς να έχει τον ανταγωνισμό της Sportday. Όλα ωραία κι όλα καλά, οπότε από τον Σεπτέμβριο άρχισαν να γίνονται και επενδυτικά ανοίγματα. Στην παρέα του Στέλιου Μαρκάκη και του Κώστα Καραπαπά είχε ήδη προστεθεί ο Γιάννης Καραλής. Τον Σεπτέμβριο λοιπόν έρχεται κι ο Βαγγέλης ο Μπραουδάκης με συμβόλαιο διάρκειας ενός χρόνου και «τυπική» ανανέωση στο εξάμηνο (αρχές Μαρτίου 2006 δηλαδή). Στο καρέ αυτό προστέθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα και ο Ανδρέας Δημάτος. Πριν από τον Ανδρέα όμως είχε προηγηθεί η έλευση του Θέμη Μάνεση. Ο οποίος μπορεί να μην είχε ξανακάνει ραδιόφωνο αλλά όπως του είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος “Μην φοβάσαι. Δεν είναι τίποτα. Μπες εκεί μέσα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις”. Και όντως μακροπρόθεσμα ο Στέλιος βγήκε δικαιωμένος και γιʼ αυτή την επιλογή του. Ο σταθμός από το 0,3% που ξεκίνησε, έφτασε στο 1,3% μέσα σε ένα εξάμηνο (για όσους δεν γνωρίζουν οι πρώτοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα έχουν 11-13% ακροαματικότητα). Να σημειώσουμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα οι πληρωμές των εργαζομένων στο ραδιόφωνο γινόντουσαν κανονικά μέσα στην προθεσμία των 10 ημερών.

Ο καιρός περνάει, οι πωλήσεις της Sportday ανεβαίνουν και έρχεται η στιγμή όπου ο όμιλος Sportime αρχίζει να «μπαίνει μέσα». Μέσα στον Δεκέμβριο του 2005 αρχίζουν έντονες πιέσεις από την ιδιοκτησία του ομίλου προς τον διευθυντή του ραδιοφώνου Στέλιο Μαρκάκη για μειώσεις του μπάτζετ. Ο Στέλιος ζητάει πίστωση χρόνου. Εν τω μεταξύ οι νέες μετρήσεις φέρνουν το Sportime Radio στο 1,7% και την περίοδο των Χριστουγέννων πάνω από το 2%! Μην ξεχνάμε ότι ο SporFM στα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας του (1996-1998) και υπό την σκιά της Έρα Σπορ δεν είχε ξεπεράσει το 1%. Κι όμως ο Στέλιος Μαρκάκης κατάφερε να φτάσει το Sportime από το μηδέν στο 2% μέσα σε μόλις 8 μήνες!

Οι πρώτες ημέρες του 2006 αρχίζουν να φέρνουν σύννεφα! Η διοίκηση του ομίλου ασκεί ακόμη πιο μεγάλες πιέσεις προς τον Στέλιο Μαρκάκη για άμεση απομάκρυνση εργαζομένων από τον Sportime Radio καθώς και μείωση αποδοχών σε όλους τους εργαζομένους. Ως αποτέλεσμα αυτού ο Στέλιος αναγκάζεται να απολύσει τον μουσικό επιμελητή Σωτήρη Κόλια (πρώην υποδιευθυντή του Champions 89,2) καθώς και τους: Δημήτρη Φαρσεδάκη (ηχολήπτη) και Σοφία Βαλσάμη (εκφωνήτρια δελτίου ειδήσεων). Εκείνες τις μέρες απολύθηκαν από τον όμιλο συνολικά 10 εργαζόμενοι. Ο Σ.Μ. καλεί έκτακτο meeting στο οποίο ενημερώνει τους εργαζόμενους για το πως έχει η κατάσταση. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες όπως τον είχαν ενημερώσει από την διοίκηση, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα και οι πληρωμές ενδεχομένως θα καθυστερούσαν αρκετά οπότε θα έπρεπε κι οι εργαζόμενοι να κάνουν υπομονή έως ότου περάσει η μπόρα. Να πούμε εδώ ότι και τα meeting γινόντουσαν πάντοτε σε κλίμα χαβαλέ. Ο χαβαλές αυτός των δύο «Δικαννιτών» υπήρχε και μέσα στα meeting κάνοντάς τους εργαζόμενους να ξεχνάνε τα όποια προβλήματα υπήρχαν.

Τον Φεβρουάριο του 2006 στην κοπή πίτας του ομίλου Sportime γίνεται το αναπάντεχο. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο Χάρης Ξύδης ως γενικός διευθυντής του ομίλου. Στην αίθουσα επικρατεί απόλυτη ησυχία! Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Ξύδη στην κοπή πίτας:
- “Ακούω να λέτε «η εφημερίδα Sportime». Δεν είναι «η Sportime». Είναι «το Sportime». Μην ξανακούσω κανέναν από εσάς να λέει «η Sportime».
- “Ήρθα εδώ στο Sportime ως Γενικός διευθυντής και των τριών μέσων. Εφημερίδα, Ραδιόφωνο, Site. Έρχομαι πάνω απʼ όλα σαν φίλος”
- “Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση φαγητού σε όλους τους χώρους της εταιρείας”
- “Από εδώ και στο εξής όλοι θα πληρώνονται στην ώρα τους.” (φάουλ. Ειδικά οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα πληρώνονται με πάνω από 40 μέρες καθυστέρηση.)
- “Ακούγονται διάφορα. Για το ότι έρχομαι και φέρνω μαζί μου συνεργάτες από το Goal, ότι θα απολύσω κόσμο και άλλα τέτοια παρόμοια…” (πέναλτι)
- “Σιχαίνομαι 3 είδη ανθρώπων. Τους τεμπέληδες, τους ρουφιάνους και τους ανίκανους” (το 2ο κολλάει σε αυτούς που ρουφιάνεψαν το «πράσινο» εξώφυλλο του Sportime το 2001?”)
- “Μπορεί να είμαι χωριάτης. Όμως μπορώ να διευθύνω καλά μια εφημερίδα” (Για το δεύτερο συμφωνούμε. Το πρώτο το καταλάβαμε με την απομάκρυνση όλων των εργαζόμενων από το Sportime)

Τις πρώτες ημέρες ο Χάρης Ξύδης είναι το απόλυτο αφεντικό μόνο στην εφημερίδα, χωρίς να ασχολείται με τα άλλα μέσα (οι εκκαθαρίσεις άλλωστε γίνονται σιγά-σιγά και με τρόπο για να μην έχουμε και αντιδράσεις). Αρχικά ο Ξύδης «κόβει» το ένθετο Tabula Rasa που είχε δεχτεί πολλά θετικά σχόλια από αναγνώστες. Μέσα στις πρώτες κιόλας ημέρες κόπηκαν αρκετές στήλες στην εφημερίδα χωρίς οι δημοσιογράφοι να πληρωθούν ποτέ για τα δεδουλευμένα.

Κι η έναρξη του κατακλυσμού αρχίζει. Ο μήνας Μάρτιος μπαίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (από τον κώλο δηλαδή) όταν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου ο Βαγγέλης Μπραουδάκης ψάχνει απεγνωσμένα τον κ. Οντόνι, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Sportime, καθώς και τα υπόλοιπα αφεντικά, με μόνο στόχο την…τυπική όπως είχε αρχικά ειπωθεί, ανανέωση της σύμβασής του. Φυσικά κανείς δεν σήκωνε τα τηλέφωνα! Ο λόγος; Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΞΥΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ SPORTIME ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΝΙΣΧΥΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GOAL! Έτσι o Sportime Radio χάνει μεγάλο μέρος από τους ακροατές του. Είπαμε, ο όμιλος έμπαινε μέσα κάθε μήνα, έπρεπε να γίνει εκκαθάριση! Τώρα εσείς πιστεύετε ότι όλα τα μεγάλα ονόματα του ραδιοφώνου κοστίζουν μερικά εκατομμυριάκια; Ε λοιπόν γελιέστε. Σας πληροφορούμε ότι ακόμα και τα μεγάλα ονόματα του αθλητικού ραδιοφώνου που ενδεχομένως μπορεί να πληρώνονται πάνω από 3.000 Ευρώ, μετριούνται στα δάκτυλα. Γιατί άντε με 20 ραδιόφωνα (3 εξ αυτών αθλητικά) που υπάρχουν στην πιάτσα, να φέρεις χορηγούς που να σου δώσουν feedback. Απορία: Ο Ανδρέας Δημάτος που επίσης γράφει στο Goal θα πάρει επίσης σειρά όταν λήξει η σύμβασή του;

1η Μαρτίου. Μέσα στην όλη μουρμούρα που επικρατεί στους διαδρόμους του ραδιοφώνου, η ιδιοκτησία του Sportime (η οποία τελικά δεν ήταν και τόσο…εξαφανισμένη) καλεί εκτάκτως τον διευθυντή Στέλιο Μαρκάκη ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΕΛΕΣΙΔΙKΑ την μείωση του μπάτζετ του Sportime Radio κατά 75%! Ο Στέλιος παλικαρίσια ΑΡΝΕΙΤΑΙ και υποβάλλει την παραίτησή του στη διάθεση της διευθύνσεως. Η μείωση του μπάτζετ κατά 75% σήμαινε ότι η ιδιοκτησία του Sportime θα πλήρωνε για το ραδιόφωνο κάτι παραπάνω από 20.000 Ευρώ κάθε μήνα, ποσό το οποίο θα κάλυπτε τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές, δηλαδή ηχολήπτες, γραμματεία και τεχνικούς, το πολύ με 4-5 παραγωγούς οι οποίοι θα έπρεπε να λένε και δελτίο ειδήσεων κ.ο.κ. Πράγμα φυσικά αδύνατο!

Ξημερώνει 2 Μαρτίου. Ο Γιάννης Καραλής μπαίνει στο στούντιο και χωρίς να κολώσει πουθενά, αποκαλύπτει στον αέρα την όλη κατάσταση. Εξηγεί την υποβολή της παραίτησης του Στέλιου Μαρκάκη και την αιτιολογία ότι αυτό συνέβη γιατί η διεύθυνση του ζήτησε μείωση κατά 75%. Στη συνέχεια βγάζει στον αέρα τον Βαγγέλη Μπραουδάκη ο οποίος επιβεβαιώνει ότι επιχείρησε να μιλήσει με την διεύθυνση αλλά άπαντες ήταν εξαφανισμένοι. Ως αποτέλεσμα αυτού όλη την ημέρα έγινε ένας απίστευτος χαμός από τηλεφωνικές γραμμές και SMS ακροατών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την στάση του κ. Χάρη Ξύδη και της διεύθυνσης του Sportime. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας δήλωσαν (και πράγματι όσοι το δήλωσαν το τήρησαν) ότι σταματάνε να ακούνε τον σταθμό. Ορισμένοι από αυτούς το «πάντρεψαν» και με αποχή από την ανάγνωση της εφημερίδας. Με την αιτιολογία ότι “δεν πρόκειται να ξανακαταθέσουν τον οβολό τους στον όμιλο Sportime”. Για να καταλάβετε την σοβαρότητα της κατάστασης, 9 στους 10 ακροατές που έβγαιναν στον αέρα μιλούσαν για το συγκεκριμένο θέμα και όχι για μπάλα. Μετά το 15:00-17:00 του Γιάννη Καραλή, ακολουθεί το…Δίκαννο, το οποίο ήταν οριστικά…Μονόκαννο (!) αφού το παρουσίασε μόνος του ο Κώστας Καραπαπάς, χωρίς τον Στέλιο Μαρκάκη. Φυσικά διάβασε όλα τα SMS των ακροατών κατά λέξη και στη συνέχεια ανέβηκε στον 4ο όροφο και τα «έσπασε» όπως άρμοζε στα αφεντικά για τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους.
Στην απογευματινή εκπομπή επικοινωνίας του Γιάννη Κούρκουλου, κατά τις 18:30 (και αφού είχαν βγει ήδη 5 ακροατές να τα χώσουν) , ο Χάρης Ξύδης δίνει εντολή να μην βγαίνουν οι ακροατές στον αέρα μέχρι τα μεσάνυκτα! Ένας πολύ «έξυπνος» τρόπος για φίμωση των ακροατών! Μετά τα μεσάνυκτα και ιδιαίτερα στην εκπομπή του Θέμη Μάνεση (01:00-03:00) για άλλη μια φορά σχεδόν όλοι οι ακροατές αναφέρονται στις εξελίξεις του σταθμού. Ο Θέμης απʼ την άλλη τα λέει κι αυτός ΧΥΜΑ κατά της διεύθυνσης του σταθμού.

Ξημερώνει Παρασκευή 3 Μαρτίου. Η πρωινή εκπομπή “Η μάχη των φίλων” (10 με 11) κόβεται με συνοπτικές διαδικασίες αφού οι παραγωγοί της διάβασαν στον αέρα μήνυμα που αφορούσε τον Χάρη Ξύδη. Βέβαια αν είχε τα άντερα ο κ. Ξύδης θα έπρεπε με την ίδια λογική να διώξει τον Γιάννη Καραλή και τον Κώστα Καραπαπά επειδή διάβασαν στον αέρα αντίστοιχα μηνύματα, κάτι το οποίο δεν έγινε για να μην πέσουν πάνω του όλες οι αντιδράσεις. Τους «μικρότερους» όμως τους απολύει ευχαρίστως γιατί εκεί ξέρει ότι δεν θα αντιμετωπίσει πολλές αντιδράσεις. Μέσα στη μέρα απολύονται και οι συνάδελφοι Κώστας Κετσετζόγλου (ρεπόρτερ ΑΕΚ που αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Ρόλλα) και Βάιος Μπαλάφας ενώ κόβεται και η εκπομπή “Στον Πάγκο” (11 με 12) λόγω της εκτενής αναφοράς που έγινε στον πρώην διευθυντή του Sportime Radio, Στέλιο Μαρκάκη . Το ίδιο βράδυ, ο Θέμης Μάνεσης πραγματοποιεί κανονικά την εκπομπή του αλλά στο τέλος αυτής ανακοινώνει ότι παραιτείται από τον σταθμό.

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου και αφού είχε γίνει ήδη δεκτή η παραίτηση του Στέλιου Μαρκάκη, ο Χάρης Ξύδης παρουσιάζεται και επίσημα ως το απόλυτο αφεντικό τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στο site. Γίνεται meeting στον Sportime Radio όπου ανακοινώνει τα εξής:
- “Είμαι άσχετος από το ραδιόφωνο 48 χρόνια τώρα και δεν σκοπεύω να το μάθω”.
- “Το ραδιόφωνο πλέον θα αποκαλείται «Sportime 89,2» χωρίς το Radio ”.
- “Θέλω να σταματήσει αυτό το παρεϊστικο κλίμα χαβαλέ που υπάρχει στις εκπομπές”.
- “Από εδώ και στο εξής θέλω οι εκπομπές του σταθμού να περιέχουν μόνο ελληνική μουσική”.
- “Να προσπαθείτε να αντιγράφετε τους συναδέλφους σας στον SporFM οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά”.


Με άλλα λόγια έδωσε οδηγίες για ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγε ο Στέλιος Μαρκάκης στα meeting του ραδιοφώνου.
Την επομένη, 7 Μαρτίου, ανεβαίνει στην εφημερίδα και ανακοινώνει στους εργαζόμενους ότι θα γίνουν μειώσεις μισθών ενώ οι μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι δεν θα πληρώνονονται ούτε 1 Ευρώ το μήνα.

Μέχρι και σήμερα, κάθε ημέρα που περνάει συνεχίζουν να απολύονται εργαζόμενοι στον όμιλο Sportime. Οι πληρωμές καθυστερούν συνεχώς. Τα ίδια πράγματα έκανε κι ο όμιλος όταν συνεργαζόταν με τον SporFM (τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές) τα ίδια κάνει και τώρα στους τωρινούς εργαζόμενούς του. Το θράσος δεν έχει όρια! Όσοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν εκεί μέχρι σήμερα είναι ΗΡΩΕΣ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, τόσο στην εφημερίδα όσο και στο ραδιόφωνο, τρέμουν και φοβούνται τον κύριο Ξύδη! Γιατί πολύ απλά φοβούνται και αυτοί μην χάσουν τη δουλειά τους. Χαρακτηριστικά αξίζει να σας πούμε ότι οι φωνές του κ. Ξύδη από τον 3ο όροφο ακούγονται μέχρι το Ισόγειο!

Αν μετά από όλα αυτά εσείς επιμένετε να συντονίζεστε στον Sportime Radio και την εφημερίδα Sportime τότε χαρά στο κουράγιο σας. Απλά οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για όλα τα παραπάνω. Με άλλα λόγια ποιοι κάνουν κουμάντο στην εφημερίδα Sportime και στο Sportime Radio. Εσείς ξέρετε, εσείς επιλέγετε.

Το παρόν κείμενο έχει ως στόχο να εξηγήσει τις εξελίξεις που συνέβησαν στον όμιλο Sportime όλο αυτό το διάστημα και δεν έχει καμία πρόθεση να βλάψει ούτε να συκοφαντήσει πρόσωπα και καταστάσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Υπογραφή:
Ο Βάτραχος